Inleiding:
Vandaag mocht de eerste groep kiezers gaan stemmen om uiteindelijk tot een toekomstige Tweede Kamer-samenstelling te komen. Een sterke Tweede Kamer is nodig, zeker in 2021, om een land waar de problemen groot zijn te kiezen. Het lijkt allemaal zo eenvoudig, maar 150 leden kiezen die 17 miljoen inwoners voor 4 jaar moeten vertegenwoordigen is echt topsport.
Maar de kiezers die vandaag, maandag de 15e maart, hun stem konden uitbrengen waren niet de eersten die hun stem uitbrachten. De groep 70-plussers waren via hun gemeenten al eerder uitgenodigd om via de Post per brief te stemmen. Dat konden zij doen tussen 6 en 12 maart. Zij, die 70-plussers, waren niet verplicht om via de postbox te stemmen, zij mochten ook op 15. 16 en 17 maart hun stem in een stemlokaal uitbrengen. Het waren er veel die per post konden stemmen. Het kan niet anders of er zijn bij dat brievenbusstemmen fouten gemaakt. Als je het kiesverhaal niet begrijpt wordt het al moeilijk. Wat denk je? Eerste kreeg je je oproepkaart thuis gestuurd. In een envelop. Wat later kreeg je ook via de post van je gemeente een envelop met een stembiljet, twee retourenveloppen en een brief waarin op simpele wijze beschreven werd hoe je moest handelen. Twee enveloppen? Ja, inderdaad. Je moest slim zijn om te zien dat één van de enveloppen net iets groter was dan de andere envelop. Dat betekent iets. Opletten is dan geboden. In de grootste envelop moest je het ingevulde stembiljet doen, in de kleinere je oproepkaart; mét handtekening. De kleinste envelop moest je dan dichtplakken en in de grootste envelop doen tezamen met het stembiljet. Op die envelop stond duidelijk het adres van je gemeente. Ik weet bijna zeker dat er mensen zijn geweest die beide enveloppen in de PostNL-brievenbus hebben gedeponeerd of de oproepkaart bij het ingevulde stembiljet gedaan. Misschien zijn er wel wat kiezers geweest die met die oproepkaart ook nog naar een stembureau zijn gegaan om ook daar nog een stem uit te brengen.
De retourenveloppen, die bij de gemeente zijn aangekomen, worden pas na het sluiten van de stemlokalen op woensdag 17 maart geopend en meegeteld met de stemlokaalstemmers. Althans is dat het plan. Het was overigens de bedoeling dat op maandag en dinsdag alleen de minderfitte kiezers hun stem mochten uitbrengen.
Prognoses:
Volgens de prognoses zou de VVD 5 zetels meer kunnen krijgen dan ze nu hebben; van 33 naar 38 zetels. Zelf denk ik dat de VVD 1 of 2 zetels gaat verliezen. Oorzaak Corona. Niet het virus maar Rutte is volgens velen de kwade hond.
De PVV zou uitkomen op 1 zetel minder. Van 20 naar 19. Het zou mij niet verbazen als de PVV uitkomt op 21 zetels.
Het CDA gaat in de prognoses van 19 naar 17 zetels. Daar kan ik mij in vinden.
D66 zou 4 zetels verliezen. Van 19 naar 15. Ik schat het tegendeel; van 19 naar 21 zetels of zelfs iets meer.
De Socialistische Partij zou er ook 4 gaan verliezen. Dat denk ik ook.
De Partij van de Arbeid krijgt er 3 zetels bij als de prognose juist is. De partij van de werkers gaat dan van 9 maar 12 zetels. In mijn denken mag de PvdA tevreden zijn met 9 zetels.
Bij de kleinere partijen gaat het om een zeteltje meer of minder. Zo gaat dat al jaren.
‘Ja21’ en ‘Volt’ zie ik wel in de Kamer komen. Vooral VOLT zou wel eens meerdere zetels kunnen scoren.
Afsluiting:
In de huidige Tweede Kamer zitten nu 13 politieke partijen. Het zouden er niet meer moeten worden. De prognose is dat het er 15 gaan worden. Oh my God! Nog meer?
Tot slot: De VVD, het CDA, D66 en de CU zijn op dit moment de regeringspartijen. Het is maar dat u het weet. Ik kijk uit naar aanstaande woensdag. Vooral ben ik benieuwd hoe snel de uitslag woensdagavond bekend is. Ik denk dat het dik nachtwerk gaat worden. Ziet u het al voor U? Al die stemkranten, (stembiljetten van 60 x 100 cm) uit elkaar halen en op stapels leggen en al die tienduizenden enveloppen open maken? Ik houd mij hart vast.
’s-Hertogenbosch, maandag 15 maart 2021,
Piet Brugman