'Veel ongeldige stemmen toch geldig'
'Een kind kan de was doen'
Het stemmen per brief is voor 5 tot 8 procent van de 70-plussers toch echt te moeilijk geweest. In mijn vorig artikel gaf ik aan dat van een groep mensen, in dit geval de 70-plussersgroep, 8 procent onder de maat is. Zij hebben de uitleg om per post te stemmen niet kunnen volgen. Terwijl een dagblad schrijf: 'Een kind kan de was doen', Schrijver zag het aankomen. De kennis rondom politiek en verkiezingen is in dit ontwikkeld land abominabel slecht; heel erg slecht.
Als je gebruik maak van je stemrecht, je democratisch stemrecht, dan mag je toch wel weten dat een van de belangrijkste punten is dat je stem geheim is. Niemand in Nederland kan je dwingen om te zeggen op wie of wat je hebt gestemd. Dan vul je toch je stembiljet niet in met je naam erop of erbij? Dat hebben veel 70-plussers gedaan; ze deden het ingevulde stembiljet én hun oproepkaart in één envelop. Hoe dom kun je zijn? Gelukkig heeft dat maar 5 tot 8 procent gedaan. Ik zal het schappelijk maken. Ik houd 5 procent aan van 2½ miljoen 70-plussers. Dat zijn toch even 125.000 stemmen. Die zouden allemaal ongeldig zijn. Volgens de regels. De minister van Binnenlandse zaken die hierover gaat maakte in één dag 'veel ongeldige stemmen weer geldig'. Maar als u op het stembiljet niets invult, een grote kras over het biljet geeft of vijf cirkeltjes voor meerdere kandidaten inkleurt, dan zijn dat ook ongeldige stemmen, terwijl minister-president Rutte zegt 'elke stem telt'. Gaan die ook meetellen?
Dat was ook de reden dat, voordat het algemeen kiesrecht werd ingesteld, veel mensen niet mochten stemmen. Te dom. Toch zijn er nog veel kiezers die echt niet weten hoe de vork aan de verkiezingssteel zit. Ik bedoel dat ik liever zie dat 60 procent van de kiezers-met-kennis gaan stemmen en dat die andere 40 procent maar gewoon thuisblijft. Zij zorgen voor een vertekend beeld in de verkiezingsuitslag en daarom ook in de samenstelling van de Tweede Kamer.
Zwak vind ik dat de minister zo maar een streep haalt door de regels. Regels zijn toch regels. Leden van de Tweede Kamer zijn nu al aan het zeuren over deze fout. Maar het is geen fout. Alles was kinderlijk eenvoudig. En ja, je moest er wel even voor gaan zitten.
De Tweede Kamerleden, of de desbetreffende deskundigen in de Kamer, hadden ook vooraf met de minister kunnen afspreken hoe de minister dit briefstemmen precies zou gaan doen. Aan controle achteraf heb ik in wezen niets. Overigens heeft de minister dit systeem niet zelf bedacht, maar ambtenaren van haar ministerie. Toen deze bijna 85-plusser de stempas, het stembiljet, de twee enveloppen waarin de stempas en het stembiljet zaten, de voorlichtingsbrief en de twee enveloppen waarin de boel verzonden moest worden, allemaal op mijn tafel had liggen dacht ik gelijk 'dit gaat verkeerd voor een gedeelte van de stemmers'. En zulks geschiedde!
Morgen, 17 maart, gaat de grote meute stemmen. Diezelfde avond, nadat de stemlokalen zijn gesloten (21 uur), zal duidelijk worden hoe een verdeeld volk wij met z'n allen zijn.
's-Hertogenbosch, dinsdag 16 maart 2021,
Piet Brugman