Eenvoudige vraag, moeilijk antwoord
Die vraag wordt regelmatig gesteld. Ook nog in november 2021. Zelfs door journalisten die al vanaf begin 2020 de nu heersende pandemie volgen. Wat de laatsten betreft niet echt een slimme vraag. Want, een duidelijk antwoord is er niet. Maar goed, ik wil hier toch richting een antwoord.
Het was de bekende Belgische viroloog prof. dr. Van Ranst die in het zondagmorgenprogramma ‘WNL op Zondag’ de Russische griep ter sprake bracht; ook een pandemie. Toch even naar het internet.
Die Russische griep, die door de Russen ‘Aziatische griep’ werd genoemd, heerste vanaf oktober 1889 tot in 1895. De eerste rapportage van dit virus kwam uit Sint-Petersburg. Binnen vier maanden bereikte het virus de hele wereld. Zeventig dagen na de eerste melding vanuit Rusland, bereikte ze haar hoogtepunt in de Verenigde Staten van Amerika.
De meeste ziektegevallen deden zich voor tussen oktober 1889 en december 1890. Kort maar hevig.
Tussen maart en juni 1891 stak de ziekte weer de kop op.
Tussen november 1891 en juni 1892 ging het wederom verkeerd.
Ook in de winter van 1893 en 1894 en zelfs nog in 1895 laaide de pandemie steeds op.
Kortom, de Russische pandemie heerste van eind 1889 tot in 1895. Met golven en golfjes. Eenvoudig berekend duurde de Russische griep 5 (vijf) jaar.
Naar schatting, het blijft inderdaad schatten, waren er ongeveer één miljoen slachtoffers te betreuren. Wel op een wereldbevolking van 1½ miljard mensen. Op dit moment, 2021, telt de wereld bijna 8 (acht) miljard mensen.
Al eerder waren er griepvirussen in Rusland. Genoemd worden de jaren 1830 -1833, 1837, 1847 en 1855. Er werd beweerd dat de Russische griep uit China kwam. Maar bleef toch onduidelijk. Evenals waar deze griep vandaan kwam.
De Russische griep veroorzaakte een ernstige longziekte. Mensen werden van het ene op het andere moment ziek. Ook toen raakten mensen hun smaak- en reukvermogen kwijt. Hoofdpijn, hoesten, koorts, pijn in de botten en uitslag waren verschijnselen.
In december 1889 bereikte het virus Europa. Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland en Italië leden ernstig onder de griep. Nederland was op 16 december aan de beurt. Men nam de griep in eerste instantie niet serieus, maar het lachen verging het volk snel. Zo stierven er Madrid die tijd 300 personen per dag. En zo ging dat maar door. Het aantal geschatte overlijdens in Nederland heb ik nog niet kunnen achterhalen.
Uit de woorden van viroloog Van Ranst begreep ik dat de Russische griep, meer nog dan de Spaanse griep met huidige coronavirus overeenkomt.
De Spaanse griep, ik schreef er al eerder over, heerste van 1916 tot 1920 met als hoogtepunt in 1918. Die leidde tot de ernstigste pandemie uit de wereldgeschiedenis. Het virus dat nog in 1919 woedde en in 1920 langzaam doofde, kostte geschat tussen de 20 en 40 miljoen mensen het leven. Er worden overigens ook andere getallen genoemd. Maar dat het er veel waren is zeker. Ook is zeker dat het virus niet bestreden kon worden met vaccins. Die waren er nog niet.
Hoelang duurt de coronapandemie inclusief de varianten nu nog, was de vraag aan het begin van dit artikel. Wel, de Russische (Aziatische) griep duurde 5 jaar en de Spaanse 4 jaar. Het gemiddelde ligt dan op 4½ jaar. Maar er zijn tegenwoordig meer mogelijkheden om het virus te bestrijden. Dat scheelt één jaar per griep. Ruim afgerond kom ik dan uit op 3½ jaar. Waarom ben ik daar zo zeker van? Iemand leerde mij eens om op een gestelde vraag altijd een duidelijk antwoord te geven. Niet te weifelen of te twijfelen.
Om te eindigen: Niets heb ik van mijzelf. De gegevens in dit artikel heb ik ergens gehoord, gelezen of gezien. Vooral via internet. Dank zei viroloog Marc van Ranst weet ik nu van het bestaan van de Russische griep.
’s-Hertogenbosch, 19 november 2021.
Piet Brugman
Posted by: |