Inleiding
Op het moment dat ik dit schrijf is het 25 december 2022. Eerste Kerstdag; Vrede op Aarde!
Direct nadat Sinterklaas Nederland geruisloos had verlaten begon het al; kerstmuziek en kerstgezang richting 25 december. Kerstmis. Enkele dagen vóór Kerstmis wordt het gezang, veelal geschreeuw, richting liefde, voorspoed, geluk en Vrede-op-aarde 1e Kerstdag gestuurd. Vrede op aarde bij de mensen van goede wil. Wat zegt u? Vrede op aarde? Wacht even zeg. Kom eens tot de werkelijkheid.
Tweede Wereldoorlog
Ik heb wat dit verhaal betreft, het voorrecht in mijn leven meer dan 80 jaar terug te kunnen kijken. Nog net heb ik als kind het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog (WO II) bewust meegemaakt. De hongerwinter. Er waren op dat moment geen oorlogshandelingen gaande in het westen van Nederland. Nederland was bezet. Door de Duitsers. Notabene onze buren. Die waren in mei 1940 Nederland binnen gevallen. Ongeveer hetzelfde wat Rusland dit jaar (2022) in Oekraïne deed. Het verschil is dat het centrum van Rotterdam begin 1940 werd gebombardeerd en compleet vernield en tegen het einde van de oorlog werd er bij de bevrijding van het zuiden van Nederland veel oorlogsschade aangericht. Nederland was aan het eind van WO II niet compleet vernield.
Oekraïne
In Oekraïne is dat wel even anders. De Russen scheppen er genoegen in ongeveer alles overhoop te schieten en te vernielen wat niet des militairs is. Burger doelen; hele wooncomplexen, elektrische installaties en nog meer. Inclusief mensen; burgers. Onsportieve oorlogvoering in strijd met het Oorlogsrecht. Een schande dat het Westen dit toelaat. Verderop hierover meer.
WO II
De Tweede Wereldoorlog (WO II) werd uiteindelijk door de Duitsers verloren. Dankzij hulp van de geallieerden. Vooral de Amerikanen lieten zich van de goede kant zien. Als dat niet was gebeurd hadden we hier nu Duits (moeten) spreken. Hebben de Duitsers intussen de schade in z’n geheel betaald? En hoe zit het met excuses maken? Ik denk dat zulks intussen wel gebeurd zal zijn, maar hebben zij ook de schade aan mens en materiaal vergoed? Want? Er was geen enkele reden om Nederland als provincie aan te sluiten bij Duitsland. Een internationale onrechtmatige daad.
Wat ik altijd heb gevonden is dat de Eerste Wereldoorlog (WO I - 1914-1918) nog maar nauwelijks was afgelopen toen de Duitsers alweer opnieuw begonnen. Nederland was in WO I wel neutraal, maar toch hebben wij toen ook schade ondervonden. Is die rekening al betaald en zijn er toen door de Duitsers ook excuses aangeboden?
Wij zijn in het verleden ook in oorlog geweest met Spanje, Engeland en Frankrijk en nog andere landen. Hebben de desbetreffende regeringen hun excuses daarvoor al aangeboden? Inclusief de financiële nota?
Indonesië
Net na het eind van WO II ging Nederland zelf oorlogvoeren. Verstandsverbijstering bij de verantwoordelijken. Weet u dat nog? Op 10.000 kilometer afstand. In en tegen Indonesië. Indonesië was immers van Ons! Van Nederland! Zo werd dat in mijn jonge jaren verteld en geleerd. Waarom Indonesië van Ons was, is mij nooit duidelijk gemaakt. Laat staan hoe wij er aan gekomen zijn.
In twee politionele acties, noem het maar gewoon oorlog, hebben nogal wat Nederlandse militairen daar de beest uitgehangen. Ondanks het oorlogsstrafrecht. Dat was in 1947 en 1948. Let op; dit gebeurde twee jaar na de Tweede Wereldoorlog. We hadden blijkbaar nog niet genoeg meegemaakt? Dat de toenmalige regering en volksvertegenwoordiging meende dat Indonesië nog steeds van Ons was en niet begreep dat Indonesië een aflopende zaak was, heb ik nooit begrepen. Hoe dom kon je zijn. Zijn de Nederlandse schuldigen daarvoor ooit gestraft? Waar hebt u het over? Over oorlogsmisdaden. Iedere militair, dienstplichtig of beroeps, worden de oorlogsregels verplicht onderwezen. Wij, Nederlanders, onderzoeken op het ogenblik oorlogsmisdaden door de Russen in Oekraïne begaan. Het moet niet veel gekker worden.
De Korea-oorlog
Tussen 1950 en 1953, ook hier weer een paar jaar na WO II, viel Noord-Korea Zuid-Korea binnen. Korea werd na de WO II ongeveer letterlijk opgedeeld in Noord- en Zuid-Korea omdat Japan ook zijn oorlog verloor. Noord-Korea was communistisch en is dat nog steeds. Zuid-Korea is democratisch. De grens werd de 38e breedtegraad. Japan had Korea wat jaren eerder bezet. Ook toen al. Japan? Ook de Japanners hingen de beest uit tijdens de WO II in Azië. Japanse militairen deden toen niet onder voor de Duitsers. Weet u dat nog? Gemene mannetjes zaten er tussen die Jappen.
Toen de Koreaanse oorlog in 1953 begon werden de Zuid-Koreanen binnen enkele dagen in het zuiden de zee in gedreven. Maar Amerika kwam tussenbeide. Alweer Amerika. Maar Amerika vroeg landen militair te komen helpen. Meerdere landen meldden zich aan. Nederland leverde na aandringen een oorlogsschip en een infanteriebataljon; dat zijn tussen de 300 tot 1000 militairen. Dit bataljon vocht onder de vlag van de Verenigde Naties. Een oorlogsmissie. Geen vredesmissie. daar heb je niet veel aan. Bijna 4000 Nederlandse militairen maakten bij toerbeurt deel uit van dit bataljon.
Er moest daar nog ouderwets gevochten worden. Er sneuvelden in die betrekkelijk korte oorlog 122 Nederlandse militairen en 4 militairen werden er vermist en, volgens schrijver, nooit teruggevonden.
De oorlog in Korea kostte aan vier miljoen mensen het leven. Noord-Korea werd gesteund door China en de Sovjet-Unie; Zuid-Korea door Amerika en meerdere democratische landen.
Wat ik mij nog goed kan herinneren; ik moet het toch even vertellen, is het volgende: De geallieerden hadden op een bepaald moment Zuid-Korea heroverd en Noord-Korea veroverd tot bijna aan de Chinese grens. En toen kwam China met zijn legers Noord-Korea te hulp. De kracht van China was op dat moment het enorme aantal militairen. Duizenden! Het kon niet op. Ik zie het nu nog in de krant staan: ‘Golven soldaten, de ene golf na de andere golf, vielen de Amerikanen en de helpende landen in hun loopgraven aan. De Amerikanen c.s. konden het niet bijhouden wat betreft het neer- en doodschieten van Chinezen. Ja, er werden zoveel Chinezen gedood, dat na een x-aantal golven de Chinezen eerst over de bergen gedode Chinezen moesten klimmen voordat zij zelf konden schieten. Op meerdere punten werden de Amerikanen overlopen. Er bleven maar Chinezen komen en de Amerikanen konden het niet bijschieten of hun munitie was op’. Waarvan akte. Nee, dat was toen geen vrede op aarde. En nog steeds is daar geen vrede. Wel een wapenstilstand. Vanaf 1955. Er hoeft daar op dit moment maar iets te gebeuren of de oorlog is weer daar. De president, Kim Jong-un van Noord-Korea is een gevaarlijk onbetrouwbaar sujet (slecht mens) en er is niemand die daar verandering in aanbrengt. Een schande voor de mensheid. Of een tekort aan leiderschap? Maar Kim is lang niet de enige potentaat in de wereld.
Oekraïne
Terug naar die smerige en laffe oorlog in de Oekraïne. Hoe in Godsnaam is het mogelijk dat het Westen het geniepige en kind-schuwe mannetje Poetin daar zijn gang laat gaan? Ja, deelstaat Oekraïne maakte nog niet zo lang geleden deel uit van de Sovjet-Unie. Daar heeft Poetin misschien nog een punt; puntje! Na een staatsgreep in Moskou (1991) om president Gorbatsjov af te zetten, hield de Sovjet-Unie op te bestaan en riep Oekraïne voor zichzelf de onafhankelijkheid uit. En vanaf begin 2022 wil Poetin deelstaat Oekraïne, en nog wat van die landen weer bij Rusland voegen. Terug naar de oude Sovjet-Unie. Terug naar het tsarentijdperk. Waarom eigenlijk? Als een staat niet wil, zou ik hem ook niet willen. In december 2022 zou de Sovjet-Unie, als er niets veranderd zou zijn, 100 jaar hebben bestaan. Dit even tussendoor.
Poetin
Nog even terug naar het ‘geniepige en kind-schuwe mannetje’. Dat schrijf ik niet zomaar. Schrijver is geen psychiater. Ik heb een wat uitgebreidere marechaussee/politie opleiding. Praktisch en theoretisch. That’s all! Maar nu even serieus: Nog niet zo lang geleden kwam Poetin op mij over als een sportieve stoere bink. Hij leek mij een loyale man waarmee best te praten viel. De manier waarop hij nu de wereld inkijkt bevalt me niet. Op de lange rode loper loopt hij met schuin zwaaiende armen en kijkt schuw-verlegen uit zijn ogen. Als een hond die flink geslagen is door zijn baas. Met de staart tussen de benen. Het lijkt of dat hij denkt: Wat heb ik toch allemaal aangericht? Waar ben ik aan begonnen? Hoe red ik me hier uit? Ik kan niet meer terug.
Sorry beste lezers; Poetin is in zijn hoofd niet in orde.
Oorlog voeren is, als uitgangspunt, dom. Oorlog willen voeren is net zo dom. De gangmaker, soms zijn het er meerderen, is geestelijk onvoldoende ontwikkeld. Anders doe je zoiets niet.
Maar waarom laten wij een min-of-meer bevriend land als Oekraïne, waar het volk onrecht wordt aangedaan, zo’n beetje spartelen? Als landen wapens leveren zoals thans het geval is, dan kan je rustig zeggen dat je betrokken bent bij de oorlog. Nederland is hier dus ook in oorlog. Zonder militairen. Waarom dan ook geen militairen onder de vlag van de Verenigde Naties sturen? Zoals in de Koreaanse oorlog? Waarom durven wij dat nu niet? Er bestaan toch ook VN-vredesmissies? Waarom geen oorlogsmissies onder de vlag van de Verenigde Naties met als enig doel het onrecht wat plaats vindt de kop in te drukken. Opkomen voor de bevolking daar. Ik zeg het nog ’n keer: Hier wordt de bevolking van een land groot onrecht aangedaan. De geallieerden hebben ons en een deel van de wereld in 1944/1945 toch ook geholpen?
Dat zou over de gehele wereld moeten plaatsvinden. Er is zoveel gemeen onrecht in meerdere landen. Moet ik nog landen noemen? Soedan, Syrië, Somalië, Myanmar, Democratische Republiek Congo, Zuid-Soedan, Nigeria, Jemen, Ethiopië, Afghanistan, Venezuela en wel het duidelijkste voorbeeld Oekraïne. Overal is meer dan wat. Schep orde en haal, letterlijk, de rotte appels uit de mand. En? Niet meer terug in de mand.
Mijn gevoel zegt dat je wereldwijd met VN-oorlogsmissies aan de gang moet gaan. Daar waar in de wereld onrecht wordt aangedaan moet je er op afgaan. Met militaire onderdelen samengesteld uit alle wereldlanden. Geen NAVO. Die is me te oorlogszuchtig. Bespreek het in de Veiligheidsraad, alle wereldlanden zijn daarin vertegenwoordigd, zeg wat de bedoeling is, stel een tijdslimiet en bij overschrijding van de termijn actie ondernemen.
Slot
De Lijst van oorlogen geeft in chronologische volgorde weer welk oorlogen er zoal vanaf de oudheid zijn gevoerd. Om niet te ver in de tijd terug te gaan zijn er wereldwijd gedurende mijn leven zo’n 100 grotere en kleinere oorlogen gevoerd. Dat is niet iets om trots op te zijn. Oorlogen die gevoerd worden door mensen. Altijd tegen andere mensen. Enorme aantallen mensen werden daarbij gedood en gewond. De aangerichte schade is niet in getallen uit te drukken. Moeten de goeden onder ons niet ingrijpen als de kwaden de goeden ernstig kwaad aandoen? Een VN-oorlogsleger die vanuit de Verenigde Naties er op uit wordt gestuurd om orde te scheppen en de ‘rotte appels’ (de leiders) letterlijk uit de mand te halen en ze op water en droog brood vast te zetten. Ordescheppende VN-oorlogsmissies.
Tussen de 27 en 30 procent van de aardse mensen zijn niet van goeden wille. Dat percentage moet echt omlaag. Dat gaat niet vanzelf. Wijze mensen zullen daarover moeten gaan beslissen. Het roepen van “Vrede op aarde aan de mensen van goeden wille” kan dan weer serieus uitgesproken worden. Ondernemen we geen acties, dan blijft het aanmodderen in de wereld.
Aan ‘Vrede op aarde’ wil ik voorlopig niet denken. Maar met ‘dien de vrede’ vanuit uzelf in uw eigen omgeving ben ik al tevreden. Gelukkig Nieuwjaar.
’s-Hertogenbosch, 31 december 2022
Piet Brugman